Tiistai 4.7.

Yöllä heräsin tuulen ulvontaan. Katselin ikkunasta ulos ja ihmettelin, kun vettä satoi väärinpäin. Sadekauden myrsky oli yön aikana iskenyt Manilaan ja tuuli oli niin kova, että se työnsi sateen menemään hotellin julkisivulla alhaalta ylöspäin. Katselin siinä ikkunasta, että autioilla kaduilla lensi kaikenlaista romua ja taisi siellä lennellä parin talon kattopellitkin. Sen verran ihmeissäni taisin olla, etten edes älynnyt ottaa kameraa esiin ja kuvata moisia tapahtumia. Myöhemmin sain kuulla, että kyseisenä yönä Manilassa oli kuollut useita ihmisiä hirmumyrskyn takia.

Sää oli hyvin pilvinen ja sateinenkin. Vaimo kävi aamupäivällä hakemassa pojan lentokentältä. Hyvin olivat pojan silmät ehtineet tervehtyä. Ehdittiin vielä käydä ostoksillakin päivän aikana pojan kanssa. Päivän aikana otin muutamia kuvia lähinnä ainoastaan hotellilta.

Jeofre
Jeofre saapui Manilaan
Manila
Makatin maisemaa hotellilta
Glorietta
Ostoskeskus Glorietta

Koko päivä oli melko myrskyinen sää, joten epäilimme, josko lentomme illalla kello 10 paikallista aikaa pääsee ollenkaan lähtemään. Vaimon siskon mies tuli työpaikkansa autolla meidän hakemaan hotellista hyvissä ajoin. Meillä oli hyvin aikaa ajaa lentokentälle, sillä normaalisti ruuhkainen liikenne oli nyt myrskyn aikaan totaalisesti hiljentynyt. Autoja ei juuri liikenteessä ollut.

Olimme siis hyvissä ajoin lentokentällä, onneksi, sillä tuli vähän mutkia matkaan. Vaimolla ja pojalla oli siis Filippiinien passit ja muulla perheellä Suomen passit. Ongelmaksi tulikin vaimon ja pojan passien Suomessa myönnetyt oleskeluluvat. Ennen oleskelu- ja työluvissa luki statuksena RP ja selityksenä Residence, permanent. Mutta millainen onkaan tämä uusi oleskelulupa: Se onneton lupa on pelkästään suomeksi ja ruotsiksi!! Selitä siinä sitten filippiiniläiselle virkailijalle, että kyllä poika ja vaimo asuvat pysyvästi Suomessa, kun virkailijalla on ainoastaan Suomen Filippiinien konsulilta saatu valokopio vanhanmallisesta oleskeluluvasta. Ei siinä inttäminen auttanut vaan vaimo ja poika joutuivat maksamaan Filippiineillä käytössä olevan turismiveron (noin 400 fmk), muuten heillä ei olisi ollut asiaa maasta ulos.

Boeing 747 pääsi ilmaan aivan aikataulun mukaisesti, sillä myrskyn keskus oli liikkunut jo Filippiineiltä Hong Kong:in suuntaan. Kone joutui tosin kiertämään myrskykeskuksen sen pohjoispuolitse, joten lentoaika oli tulomatkaa pidempi (tulomatka 11 tuntia, paluu 13 tuntia) ja turvavöitä joutui pitämään kiinni toista tuntia. Matkalla lapset nukkuivat 8-9 tuntia, joten sen suhteen matka oli helppo. Itse en oikein osannut nukkua lentokonetuolissa, joten torkahdin ainoastaan pari kertaa koko matkan aikana.