Keskiviikko 5.7.

Saapuessamme Franfurtiin oli paikallinen polizei heti koneen ovella tarkastamassa kaikkien paperit, etsivät ilmeisesti jotain henkilöä. Meidän vuoromme tullessa poliisi tarkasti ensin minun ja tyttärien Suomen passit, ei ongelmia. Mutta kun tuli pojan ja vaimon vuoro, niin johan vaikeudet alkoivat. Ja syynä oli taas sama kuin Filippiineilläkin, eli tämä Suomen idioottimainen oleskelulupa, joka siis oli ainoastaan suomen- ja ruotsinkielillä, joista kumpaakaan saksalainen poliisimies ei tuntunut osaavan. Poliisi alkoi siinä vaimolle ja pojalle sanomaan, että kuinka he voivat olla läpikulkumatkalla Saksan kautta Suomeen, kun heillä ei ole oleskelulupaakaan Suomeen. Silloin alkoi meikäläisellä keittämään, totaalisen väsynyt kun olin. Saksaa ja englantia sopivasti sekoittaen (saksan sanavarastoni kun ei riittänyt kaikkeen) selitin suureen ääneen poliisille asian laitaa. Kädestä pitäen opastin poliisille passissa olevan oleskeluluvan sisältöä: Katsohan nyt, tuossa lukee voimassa ja se tarkoittaa, että valid ja tuossa lukee, että pysyvä, joka puolestaan tarkoittaa, että permanent. Vaimo jo pelkäsi, että kohta häkki heilahtaa ja meikäläistä viedään, mutta polizei vain hymyili ja kiitti suomenkielen pikakurssista ja toivotti hyvää matkaa ja päivänjatkoa. Tässä vaiheessa meikäläinenkin jopa jaksoi hymyillä ja toivotin turvallista työpäivää poliisille.

Saavuimme siis aikaisin aamulla Frankfurtiin ja odotusaikaa Helsinkiin lähtevään koneeseen oli tuntitolkulla. Lapset olivat energiaa täynnä hyvin levätyn lennon jälkeen, itse olin tosi väsynyt. Löysimme Frankfurtin lentoasemalta sopivat istumapaikat: keskeltä pitkää käytävää. Lapset saivat juosta siinä sitten edestakaisin ja itse ei tarvinnut juosta heidän perässä, riitti, että katsoi etteivät he karkaa liian pitkälle.

Kun vihdoin saavuimme Helsinki-Vantaalle niin kylläpä ilma tuntui viileälle. Laitoin oikein takin päälle ja vastassaolleita tuttavia alkoi naurattaa: lämpötila oli yli +20 astetta ja aurinko paistoi jotakuinkin pilvettömältä taivaalta. Olimme kotosalla iltapäivällä ja heti seuraavana päivänä eli torstaina lähdin aamusta töihin: pidentynyt loma oli ohi.