Maanantai 26.6.

Pakkasimme aamusta tavarat (osa oli pakattu jo edellisiltana) ja valmistauduimme lähtemään kohti lentokenttää. Tilattu jeepney saapui ajoissa ja matka kohti lentokenttää alkoi.

Lähdössä lentokentälle
Lähdössä lentokentälle

Vaimon silmät olivat vielä tulehduksesta punaisena ja vanhempi tytär Juliakin valitteli heti aamusella toista silmäänsä. Itselläni tuntui koko matkan lentokentälle siltä, että silmissä oli hiekkaa. En uskaltanut alkaa hieromaan silmiä, etteivät ne ala punottamaan.

Lentokentällä veimme laukkumme matkatavaraselvitykseen ja tässä vaiheessa kentän viranomaiset olivat sitä mieltä, että vaimo tarvitsee lääkärintodistuksen voidakseen lentää. Ei sitten muuta kuin vaimo ja Julia taksilla lääkäriin ja me muut jäimme kentälle odottamaan. Vaimo kävi vielä ennen lääkäriin lähtöään Philippine Airlines:in toimistossa peruuttamassa lippumme, sillä emme olisi enää ehtineet koneeseen, johon meillä oli liput varattuna. Philippine Airlines antoikin sitten avoimet liput, joilla pääsisimme matkaan heti kun asiat on saatu selvitettyä. Tilaa lennoilla Iloilosta Manilaan kuulemma olisi.

Kun vaimo sitten vihdoin saapui pyydettyine lääkärintodistuksineen, menimme uudelleen lentokenttäviranomaisten puheille. Lääkärintodistuksesta huolimatta vastaus oli tyly: silmät ovat vielä tulehtuneet ja punaiset, ei asiaa koneeseen. Perheen kaikkiin lentolippuihin kirjoitettiin maininta: no pass, sore eyes. Matkamme siis tyssäsi tällä erää siihen. Virkailija ei selitellyt sen paremmin päätöstä olla päästämättä meitä lennolle, mutta myöhemmin toinen virkailija selitti asian: lentoyhtiö ei voi ottaa vastuuta, jos tulehtuneille silmille tapahtuisi jotain lennolla paine-erojen takia.

Laukut matkatavaraselvityksestä takaisin ja ei muuta kuin etsimään kuljetusta takaisin Amamarokseen. Otimme lentokentän edessä olevalta 'taksitolpalta' taksin. Kuljettaja vakuutti, että kyllä kaikki tavarat mahtuvat kyytiin. Sullouduimme taksiin ja taksinkuljettaja köytti vielä ennen lähtöä puolilahon takaluukun takavalojen sähköjohdolla kiinni matkatavaroiden suojaksi.

Loman viimeinen viikko ja viikon päästä siis pitäisi jo olla työpaikalla Suomessa. Suunnitelmat totaalisesti sekaisin.